Intel NUC - Отива ли си настолния компютър такъв, какъвто го познаваме?

                     

NUC или Next Unit Of Computing е концепция, която фирмата Intel анонсира на последния Intel Developer Forum (IDF). Изделието представлява миниатюрна дънна платка със запоен на нея процесор с прилежащите разширителни слотове и охлаждане. Поради нестандартния си форм фактор платката се предлага от Intel със специална кутия, която е комбинация от пластмаса и алуминий. Размерите на устройството са 116.6 x 112 x 39 mm, а теглото му е под 500гр.


Какво има в кутията?

Първото поколение NUC e построено около двуядрения ULV Ivy Bridge чип Core i3 3217U ( с 17W TDP, честота 1.8GHz, без Turbo Boost и графично ядро HD4000 с динамична честота 350MHz - 1.05GHz). Към момента Интел предлага следните варианти на NUC : DC3217IYE и DC3217BY

Модел
DC3217IYE
DC3217BY
Процесор
Core i3 3217U
Core i3 3217U
Чипсет
Intel QS77 Express
Intel QS77 Express
RAM слотове
2x DDR3 So-DIMM
2x DDR3 So-DIMM
HDMI изходи
 2
 1
USB
3x USB 2.0
3x USB 2.0
Мрежа
Gigabit Ethernet
 -
Intel Thunderbolt
 -
 Да
Mini PCI-E (half size)
 1
 1
Mini PCI-E (full size, mSata поддръжка
 1
 1
Цвят
черен
черен/ червен
Захранване
Външно 19V DC/65W
Външно 19V DC/65W

 

Както се вижда от сравнителната таблица - разликата между тях е във възможностите за свързване. По-евтиния DC3217IYE има два HDMI изхода и гигабитов мрежов контролер. При DC3217BY липсва мрежовата карта и единия HDMI, но има Thunderbolt конектор. Thunderbolt е нова технология на Intel, която позволява двупосочен обмен на данни със скорост 10Gbps. Тя поддържа верижно свързване на до шест устройства едновременно без нуждата от концентратор, както при USB протокола. Устройствата могат да бъдат, периферия, твърди дискове, компютри и дори монитори (поддържат се данни и видео сигнал). В комплекта е включен и кит за монтаж на гърба на монитор/ TV.


NUC има два Mini PCI-E слота. Единия пълноразмерен, съвместим с mSata протокола. Другия half size, предназначен за WiFi адаптер. Не се налага да мислите за WiFi антени - Те са включени в комплекта и са закрепени точно под горния капак. Забравихме да споменем, че за да стигнете до разширителните слотове трябва да развъртите 4 винта и да махнете един капак, а до изкарването на самата платка още 4бр винтове. Това прави профилактичното почистване изключително лесно.


Какво няма в кутията?

Интересен факт е, че въпреки модерния чипсет и вградената в него поддръжка на USB3.0, и двата варианта на NUC имат само USB 2.0 конектори. Друга черта е липсата на S-ata. Може би, поради липса на място за твърд диск в NUC, единствената опция са съхранение на данни е ползването на mSata SSD. За да допълним списъка на липсващите неща трябва да отбележим и факта, че системата идва без въпросното SSD, а също и без RAM памет. Странностите продължават - В комплекта има адаптер от мрежово напрежение към 19V, но липсва мрежовия кабел. Той трябва да се купи отделно.

 

Къде е приложим NUC?

NUC е чудесна малка система. Според горе изложената информация става ясно, че тя със сигурност ще бъде по- производителна от едно Atom базирано PC. От друга страна ще бъде невъзможно да мери сили със съвременните десктоп компютри нито като производителност, нито като съвместимост и възможност за надграждане. Според говорителя на Intel Дан Снайдър, NUC e "насочена повече към Домашното кино / Медия център" и предполага, че единия от сценариите е "да се закрепи на гърба на големия екран". Извън дома NUC може да стане градивен елемент и за далеч по-сериозни, чувствителни към размера и енергопотреблението приложения като Digital Signage, Kiosk, някои индустриални и мрежови приложения.

Според нас решението на Intel да предлага NUC като полуготова система само разширява възможностите на платформата. Така всеки може да конфигурира своето NUC PC, независимо дали е ентусиаст или ползващ NUC за професионални цели. Това заедно с малкия размер прави NUC по-специализиран компютър, който по-скоро ще изпълнява определени задачи и в никакъв случай няма да измести настолния компютър.

Използвани са материали от:  Intel и AnandTech